Hakkımızda

 

Işık Kilisesinin Tarihi

1993 yılında İzmir’de çok az Hristiyan müjdeci bulunuyordu. Üç milyonluk şehirde sadece bir tane küçük Protestan topluluğu, bir Anglikan Kilisesi, NATO Şapeli, birkaç Katolik Kilise ve belki de bir iki tane ev grubu vardı. İslamiyet geçmişi olan Türk Hristiyanların sayısı 1993 yılında 50 kişiden azdı.

1993 yılı Ağustos ayında, Amerikalı aile Chris ve Claudia ile Alman aile Helmut ve Judith Tanrı’nın çağrısına uyarak İzmir’e taşındılar. Bu iki çift, İzmir’e varışlarından kısa bir süre sonra tanıştılar. Dostlukları geliştikçe farkettiler ki aynı vizyona sahiptiler. Bu vizyonun temel amacı, İzmir’de kurmak istedikleri bir kiliseydi. Bu kilise hem burada yaşayan yabancılara, hem de Türklere hizmet edecek ve onların ihtiyaçlarına cevap verecek, uluslararası bir kilise olmalıydı.

Claudia ve Chris ile Helmut ve Judith, ilk yıllarını biraraya gelip dua ederek, nasıl kilise kurabilecekleri üzerine yardım arayarak geçirdiler. 1994 yılı Kasım ayında, ilk kez bir pazar günü, öğleden sonra Helmut ve Judith’in evinde biraraya gelen topluluk, haftalık ve düzenli bir şekilde bir araya gelmeye devam etti.  Bir süre sonra bu toplantılara katılım artarak, adeta herkese açık küçük bir kilisenin ilk temellerini oluşturdu.

1996 yılı İlkbaharında, bu topluluk daha büyük bir yere ihtiyaç duyacak kadar büyüdü. Bu yüzden topluluk, faaliyetlerini şehir merkezinde bir otelin konferans salonunda sürdürmeye başladı. Türklerin de katılımı arttıkça iki dilde toplantı yapılmasına ihtiyaç duyuldu. Bu nedenle, aynı yılın Kasım ayında kilise bir başka binanın 6. katına taşınılarak pazar toplantıları hem İngilizce hem Türkçe olarak yapılmaya başlandı. O Sonbahar, Işık Kilisesi ilk yerel imanlılarını vaftiz etti. Bu, İslam geçmişi olan Türklerin Mesih’i tanımları için küçük ama sağlam bir başlangıçtı.

2003 yılı Nisan ayında kilise, şehir merkezinde  başka bir iş merkezinin 6. katına taşındı. Burası daha da büyük bir yerdi. Toplantının yapıldığı ana salona ek olarak çocuk ve ofis  hizmetleri için kullanılan odalar da vardı. Katılımın her geçen gün artması üzerine, Işık Kilisesi ortalama 140 kişiye kadar ulaştı. Topluluğun yarısı Türklerden, diğer yarısı ise 20 farklı ülkeden gelen insanlardan oluşuyordu.

2007 yılı Nisan ayında kiracısı olduğumuz katın sahibi burayı başkasına satmak isteyince, Işık Kilisesi tekrar taşınmak zorunda kaldı. Bunun üzerine, St. John Anglikan Kilisesi kapılarını  cömertçe pazar toplantıları için Işık Kilisesi’ne açtı. 2007 yılı Kasım ayında Işık Kilisesi Türk Derneği olarak tüzel kişilik statüsü kazandı.

Işık Kilisesi Ruh’un yönlendirişinde halen ilerlemeye devam ediyor. Liderlik takımı zaman içerisinde gelişiyor. Helmut ve Judith hala burada hizmet ediyorlar ancak Chris ve Claudia birkaç yıl önce Amerika’ya taşındılar. Şu anda Liderlik takımında 6 kişi bulunuyor. Aynı şekilde 6 tane de diakon hizmet vermektedir. Bunun yanı sıra, diğer hizmet takımları için de hizmet liderleri bulunmakta. Alfa ve Beta kursları, evlilik kursu, gençlik grupları ve haftanın belli günlerinde şehrin farklı yerlerinde toplanan yaşam grupları gibi çeşitli hizmetler bulunmaktadır. Kilisemize katılım 200 kişiyi geçmiştir ve katılımın üçte ikisini yerel nüfus oluşturmaktadır. Toplantılar Türkçe olmakla birlikte, çeviri sistemi sayesinde, kulaklıklar aracılığı ile İngilizce tercüme hizmeti de sunulmaktadır.

Işık Kilisesi “Newfrontiers” ve “Protestan Kiliseler Derneği” (TEK) adıyla bilinen dünya ve Türkiye çapındaki kilise ailelerine mensuptur.

Işık Kilisesi 1993 yılında başladığından bu yana, İzmir’de başka birkaç kilise daha kurulmuştur. Zaman zaman diğer topluluklarla da düzenlenen toplantıların yanı sıra, pastörler kiliseler arası ilişkiler için ayda bir kez bir araya gelmeye devam etmektedirler.